Så får ni in en växtvägg inomhus till kontoret i budgeten

Av: Maria Platon – Växtinredare

En växtvägg inomhus ger arbetsplatsen mycket grönska utan att ta så mycket utrymme. Den ger ett mäktigt intryck och kan samtidigt förbättra den mentala hälsan på jobbet. Här är fördelarna med en växtvägg, och så här kan du hitta budgetalternativ till en full växtvägg.

Växtväggar inomhus blir allt populärare. Inte minst på kontor där en fyllig och grön växtvägg inte bara är vacker att se på och ökar den generella trivseln, utan även har en positiv inverkan på luftkvalitet, ljudnivåer och det mentala välmåendet. En växtvägg inomhus kan förbättra arbetsmiljön på oanade sätt.

Här får du veta mer om hur det fungerar med en växtvägg inomhus och vilka fördelar det för med sig att inreda kontorsmiljön med det. För dig som är intresserad av att inreda kontoret med en växtvägg men kanske har svårt att få den att rymmas i budgeten tipsar vi om andra alternativ som kan ge samma intryck som växtväggen inomhus.

Vad är en växtvägg och vilken funktion fyller en växtvägg inomhus?

En växtvägg inomhus är när vegetation växer på eller längs med en vertikal yta, som en vägg, och brukar även kallas för levande vägg eller vertikal trädgård. En växtvägg är ett kreativt sätt att få in mycket grönska inomhus samtidigt som utrymmet nyttjas maximalt eftersom växterna inte tar upp någon golvyta. Växtväggen är ett levande konstverk som förändrar hela rummet och gör det mer levande, tilltalande och avslappnande. Den skapar nästan samma känsla som att vara ute i naturen.

En växtvägg inomhus anpassas efter utrymmet och kan se ut på lite olika sätt. Växtväggen i sig består i regel av moduler som sätts samman till en helhet. Sen planteras olika växter i ett växtunderlag som består av sten, jord eller vatten. Vi erbjuder olika lösningar för växtväggar – antingen kan ni välja mellan ett inbyggt vattensystem som ser till att växterna får den fukt de behöver, eller manuell bevattning.

När vi hjälper kunder som vill ha en växtvägg inomhus på kontoret börjar vi alltid med att komma ut på plats för att mäta ytorna och undersöka förutsättningarna. Om det till exempel finns vatten och avlopp i närheten, eller om växtväggen behöver en cirkulationsbox. Det går att göra växtväggen i olika varianter beroende på hur önskemål och förutsättningar ser ut, som en fast installation, eller genom att plantera växterna i moduler.

Se hur vi hjälpt andra kunder inreda sina kontor

Växtvalet till väggen kan varieras i det oändliga och bestå av allt från monstera till gullranka. Vilka växter som passar bäst beror bland annat på var väggen är och hur ljus, fukt och andra miljöfaktorer påverkar den, och självklart också på hur ni som kund vill att den ska se ut. Vid själva konstruktionen av växtväggen brukar vi säga att vi ”målar” med växter. Vi använder åtminstone sju olika sorters växter till en växtvägg, och placerar dem i öar, vilket resulterar i en tavla gjord av grönska.

Vad är fördelarna med en växtvägg inomhus?

En växtvägg inomhus är bland det finaste du kan ha på en arbetsplats, och önskas ofta av anställda som inte trivs med nakna, sterila väggar utan hellre vill ha den varma och vilsamma atmosfären som mycket grönska för med sig. En växtvägg på kontoret för även med sig fördelar som:

 • Yteffektiv grönska inomhus. En vägg är i regel en outnyttjad yta som kan förvandlas till ett grönt konstverk. Det går att skapa ett imponerande växtlandskap som ger ett mäktigt tropiskt intryck och förvandlar rummet till en grön oas. Det går att få alla positiva effekter av växter inomhus på ett utrymmeseffektivt sätt.
 • Bättre luftkvalitet. Växter tillför fukt och syre, men de har även förmåga att absorbera ohälsosamma partiklar som finns i kontorsluft. Ett förbättrat inomhusklimat leder inte bara till friskare medarbetare, utan kan även öka produktiviteten med upp till 10 % när luftkvaliteten inomhus förbättras.
 • Växtväggar inomhus fungerar som naturliga ljudabsorbenter. Växternas blad dämpar buller och andra ljud som bidrar till både stress och utmattning.
 • Växtväggar inomhus hjälper till att bibehålla inomhustemperaturen. Under den varma årstiden kan en växtvägg bidra till att hålla luften sval tack vare att växterna nyttjar och reflekterar solenergin. Det minskar behovet av att kyla arbetsplatsen på teknisk väg.
 • En växtvägg inomhus minskar stress och ökar välmående. På dagens högaktiva kontor kan det vara svårt att hitta en lugn plats för återhämtning. Stress ihop med brist på återhämtning, är en stor hälsobov och en vanlig orsak till långa sjukskrivningar. Ska vi kunna må bra på jobbet behövs det helt enkelt utrymmen för avkoppling. Ett grönt utrymme som en vacker och fyllig växtvägg utgör är ett skönt och vilsamt pausutrymme där det går att varva ned och få ny ork – nästan som att sitta i en park. Det för med sig mätbara hälsoeffekter, till exempel visar svensk forskning att vi blir mer stresståliga och återhämtar oss bättre när vi är i en grön miljö. Även australiensk forskning visar att stress minskar med mer än 40 % när det finns mycket växter i kontorsmiljön.

Varianterna som gör växtväggen inomhus enklare att få in i budgeten

Det finns alltså många goda orsaker till att investera i en växtvägg inomhus – men det går faktiskt också att skapa samma fylliga och avslappnande gröna miljö på andra sätt.

Här är några smarta budgetalternativ till en hel växtvägg inomhus:

 • Det går att göra en enklare variant av växtvägg genom att plantera växter i flera boxar som står på rad, lite som en fyllig häck inomhus. Med hjul på boxarna blir häcken dessutom rörlig. Det går även att hänga vajrar från taket som växterna kan klättra efter och växa på höjden.
 • Med vägg- och hängamplar som placeras i olika nivåer går det att på ett enklare sätt fylla en hel vägg, och på så sätt ge ett mäktigt grönt intryck. Det går även att uppnå samma heltäckande gröna effekt genom att placera växter i hyllor på väggen.
 • Att kombinera olika storlekar på både krukor och växter ger grönskan mer dimension och 3D-feeling. Det kan ge samma tropiska känsla som en hel växtvägg.
 • En mossvägg har många av de positiva effekterna som en växtvägg har, men är enklare att arbeta med och kräver inte lika mycket underhåll. Mossa är även formbar och med många färgval, mossa kan även formas till bland annat företagets logga.
 • Ett djungeltak där växterna hänger från taket ger även det samma gröna effekt som växtväggen – fast då flyttad till taket.
 • Gör en växttavla istället för en växtvägg över hela väggen. Även detta är ett bra alternativ för dig med en lägre växtbudget, och ger en wow-effekt av grönska på kontoret.

Inspireras av alternativ till växtväggar på vårt Instagramkonto

Tänk på det här för att få ut det mesta av er växtvägg inomhus

 • Växter behöver ljus. Inte bara för att må bra. För att få den rätta fylliga 3D-effekten behöver växtväggen ha riktad belysning från flera håll.
 • En växtvägg inomhus är en investering i god mental hälsa på jobbet. Den hjälper era medarbetare att stressa ner och få den så nödvändiga återhämtningen. Det ökar inte bara välmående och sänker sjukfrånvaro. Enligt studien Global impact of biophilic design in the workplace är arbetsplatser där det finns många växter upp till 15 % mer produktiva, jämfört med motsvarande arbetsplatser utan grönska. Kort sagt: växter lönar sig.
 • En växtvägg är mer än bara en produkt. Den är ett levande konstverk som behöver omvårdnad för att trivas och frodas. Förutom att den ska vattnas behöver den underhåll för att må bra och ge ett vackert intryck. Får växtväggen rätt service och det lilla extra i form av rengöring, beskärning och vård så kommer den att framträda och bli oförglömlig.

Vi på Terraplants kan hjälpa dig med att sätta ihop en vacker och hälsosam växtvägg för en grön och välgörande arbetsmiljö. Sedan 1967 har vi hjälpt hundratals företag att bli grönare, friskare och mer produktiva. Självklart kan vi även bistå med all skötsel och service som växtväggen behöver.

Hör av dig till oss om du vill ha en komplett växtvägg inomhus, eller ett budgetalternativ till den. Vi kommer ut och ger dig förslag på alternativ helt kostnadsfritt.

Kontakta oss på Terraplants