Så lyckas ni med gröna växter utomhus – höstplanteringar till kontoret

Av: Sandra Nilsson – Växtinredare

När ni inreder med gröna växter utomhus under hösten förlängs all sommarens grönska. Vackra uteplatser med höstväxter skapar friska och sköna miljöer för givande möten och ger samtidigt ny energi på arbetsplatsen. Här bjuder vi på tips, idéer och goda råd kring livsgivande höstplanteringar till kontorets exteriöra ytor.

Höstplanteringar och gröna växter utomhus bibehåller grönskan längre in på året

Sverige är ett land med stora växlingar mellan årstiderna. Därför är det bra att tänka i termer av säsongsplanteringar när det handlar om att förgylla arbetsplatsens exteriör med gröna växter utomhus. Den kanske viktigaste av säsongsplanteringarna är den inför hösten då sommarens växter har blommat ut och börjat sloka. Vi återvänder från semestrarna och kan behöva någonting som fortfarande är grönt, levande och vackert i vår arbetsmiljö för att orka med då arbetsrutinerna går tillbaka till normala igen.

Den goda nyheten är att det finns många vackra växter som för in liv och färger även när höstens gråa dagar anländer. Utvalda säsongståliga växter tar höstens färger i rött, lila och orange till kontorets entré, lobby, balkong, takterrass etc. vilket ger en varm och välkomnande känsla åt både medarbetare och besökare. Växter på arbetsplatsen hjälper oss att fokusera, hitta lugn och öka trivseln. Bara för att det blir kallare behöver vi inte förlora det gröna omkring oss, och med rätt planering kan höstplanteringen ge liv åt uteplatserna ända in i oktober.

Tänk på det här när ni planterar blommor och växter utomhus under hösten

Det behöver som sagt inte bli tomt och tråkigt när sommar planteringarna har blommat ut. Det finns många växter och vackra gräs som blommar först efter sommaren och långt in under hösten. Varje årstid för med sig sina egna unika möjligheter och utmaningar, och därför är några viktiga saker att tänka på vid plantering av blommor och gröna växter utomhus under hösten följande:

• Välj växter beroende på läget. En del behöver mer ljus, andra skugga. Det kan också vara betydligt blåsigare under hösten. Är ytan där ni tänker plantera växterna utomhus ofta drabbad av kraftiga vindar, tänk då på att ge dem rejäla krukor och stöd så att de inte blåser omkull.

• Blommor och gröna växter utomhus behöver stora krukor av ytterligare en orsak: utomhusväxter vill ha mycket utrymme för sina rotsystem för att trivas och frodas. Ett vanligt misstag är att välja en för liten kruka så att rötterna får det för trångt. Tänk gärna så här: om ni tycker att en kruka verkar tillräcklig – välj då istället en som är dubbelt så stor.

• Dränering av krukor: tänk på att dränering av krukor är viktigt, dels för att rötterna inte ska ruttna när det regnar, dels för att inte krukorna ska frysa sönder under vintern. Något som många inte tänker på är att det är viktigt att det är hål i sidan av krukan. Är hålet under krukan så rinner vattnet rakt igenom och växter hinner inte få tillräckligt med vatten. Bra att tänka på är att också alltid ha lecakulor i botten och jord som är bra för växten, exempelvis sandblandning, näringsrik eller luftig jord.

• Fundera gärna över vad som är syftet med växterna. Är det för att skärma av mellan utrymmen? Skapa en grön och trevlig plats för möten och för återhämtning? Är det en del av företagets miljöarbete och en möjlighet att skapa en inbjudande miljö åt bin, fjärilar och andra insekter? Att inreda med en tanke bakom förenar nytta med nöje.

• Samla växterna i grupper om cirka tre krukor. Gärna med växter i olika höjd. Det ger en frodigare och pampigare känsla än om växterna skulle stå individuellt utspridda. Att samla ihop växterna ger ”mer grönska för pengarna” och leder till en större och varmare upplevelse.

• Tänk i termer av säsongsplanteringar med olika typer av växter för vår, sommar och höst. Rätt utvalda växter för höstplanteringen kan tåla frostnätter och ge liv åt uteplatserna långt in i oktober. De perenna växterna kan få stå kvar i sina krukor under vintern för att komma åter till våren.

• Var ute i god tid med att beställa växter till höstplanteringen. Det säkerställer att de växter ni vill ha finns tillgängliga. Det går även ofta att få ett bättre pris om ni beställer innan säsongen har börjat.

• Låt någon professionell sköta om de gröna växterna utomhus. Det kan annars bli en utmaning att sköta om växterna. Inte minst under semestertider när många är borta och varma eller regniga dagar gör så att utomhusväxterna behöver mycket skötsel. Tar ni hjälp av en växtinredare får ni dessutom en bättre utomhusplantering för satt budget. Ni får en hållbar, trendig och vacker höstplantering som tillför mycket värde.

Idéer och trender kring höstplanteringar och gröna växter utomhus

Det finns som sagt många växter och gräs som är som allra vackrast under hösten. Här är några av våra personliga favoriter:

• Alunrot. En bladväxt som är väldigt tålig mot kyla och finns i ett brett spektrum av härliga färger. Den liknar en begonia och kan vara frodigt grön och höstigt orange, eller exklusivt purpur- och silverfärgad. Alunrotens blad har också mönster som gör dem väldigt dekorativa.

• Olika typer av gräs är väldigt trendiga. Gräs har sin allra vackraste säsong under hösten då de inte bara utvecklar varma färger utan även härliga plymer och vippor som vajar harmoniskt i höstvindarna.

• Vildvin. Det är en snabbväxande klätterväxt som kan få miljöer som fasader och pergola att prunka. Inte minst har vildvinet underbara höstfärger i varmt röda toner.

En annan växttrend är att göra planteringarna till en del av verksamhetens koncept och varumärke.

Tänk i kreativa färger och former som harmoniserar med helheten och hur ni vill uppfattas utifrån. Våga gå utanför standardtänket kring att inreda med gröna växter, men var samtidigt unik och genuin.

När vi är inne på varumärke och genuinitet är den kanske största och viktigaste trenden kring växter hållbarhet. Både vad det gäller krukor, växter och skötsel. Exempelvis att nyttja samma krukor till de olika säsongsplanteringarna, ha växter som håller i många år, och att plantera växter som gynnar bin och andra pollinerande insekter. Som tips på andra hållbarhetsaspekter på både växter och planteringar kan vi nämna utvalda delar av hur Terraplants miljö & hållbarhetsarbete ser ut:

• Vi återbrukar växter och krukor så långt vi kan i andra projekt. Inget går till spillo i onödan.

• Vi använder miljömärkta produkter, biologiska bekämpningsmedel och ställer höga krav på våra leverantörer.

• Växtavfall som inte går att återbruka går till kompostering.

 

Få hjälp med utomhusplanteringarna

Ett smart sätt att lyckas med gröna växter utomhus och få en vacker och hållbar höstplantering är att hyra både växter och service av ett växtföretag. När vi på Terraplants hjälper våra kunder tar vi hänsyn till allt från syfte och budget, till säsong och väder. Förutom att leverera rätt växter och ta hand om all skötsel och service hjälper vi även till med att ge en så bra upplevelse som möjligt av växterna. Det kan handla om att se vad som är snyggast, lämpligast och mest hållbart för just er miljö och era förutsättningar. Vi kan också komma med idéer hur ni kan framstå som personliga och unika med era planteringar.

Terraplants har erfarenhet av växtservice sedan 1967, och vi har hjälpt mer än 900 företag att få trevligare utemiljöer och arbetsplatser med hjälp av växter på kontorets alla ytor. Hör av er till oss om ni vill få hjälp med att lyckas med era gröna växter utomhus.

Kontakta Terraplants växtinredare idag