Tips: Så skapar du gröna mötesrum

Terraplants inreder kontor med växter. Tips till gröna mötesrum.

Vi vet att det kreativa tänkandet påverkas av naturens inslag. Tänk om vi då kan föra in en del av naturen i våra mötesrum. Om vi dessutom nyttjar ytorna på bästa tänkbara sätt och samtidigt skapar det gröna mötesrummet? Hur gör man då? Ta del av tips och tankar från Terraplants växtinredare i samarbete med Arbetsplatsen i fokus.

Växter från golv till tak skapar kreativitet, energi och syre.

Att byta miljö på sin arbetsplats och ställa om till nya mötesytor kan vara lättare sagt än gjort. Det finns flera studier som berättar att växter skapar lugn och hjälper oss tänka mer kreativt och utanför boxen. För att skapa dessa effektiva möten på kontoret i våra mötesytor behöver vi se till att alla förutsättningar finns. Ljus, ljud / akustik, teknik och fysisk miljö är viktiga förutsättningar. Växtinredning är en viktig del av den fysiska miljön. Visst vill vi att kreativitet och energi skall flöda, eller? Växter ett enkelt sätt att stödja detta. Det finns utvecklad växtinredning som passar just mötesrum med grönska från golv till tak.

Anledning att föra in naturen i mötesmiljöer

Gröna miljöer har en positiv påverkan på oss människor. Forskningen visar på att kontakt med natur och biofilisk arkitektur samt design kan ge oss goda hälsofördelar. Enligt neurodesignern Isabelle Sjövall finns studier som påvisar att gröna miljöer kan reducera stress och stimulera kroppens naturliga frisättning av hormonet oxytocin som ger lugn och ro. Dessutom ökas det kreativa tänkandet av naturens inslag. Kan vi då föra in en del av naturen i våra mötesrum så säger resten sig självt.

För att öka den där kreativa och samtidigt lugna ådran i oss alla behöver vi inspireras.
Här kommer några tips från Terraplants växtinredare i samarbete med Arbetsplatsen i fokus:

Växter på golvet- skapar oaser

Här rekommenderar vi att skapa gröna oaser med växter. Den dynamiska variationen av höga och låga växter med olika färg och struktur ger mötesrummet en ”tavla” att inspireras av som tilltalar våra hjärnor. Många växter har även extra syresättande effekt och får deltagarna i rummet att hålla sig pigga och vakna under mötets gång. Att rummet även renas från giftiga partiklar som kommer från exempelvis elektronik som vi använder dagligen, är ju också ett plus.

Gruppera i fönster och på förvaring

Även här är det en fördel att gruppera flera växter tillsammans. Exempel på det kan vara skålar av breda ormbunkar, fetbladiga växter som trivs i soliga fönster och storbladiga Aralia samt Fikusar som ger liv åt ett större fönster. Färgglada krukor och krukor på fot passar bra för att ge en karaktär åt rummet.

Växter på väggarna- framtidens mötesrum!

Vill ni spara golvyta? Vill ni skapa framtidens gröna arbetsmiljö i era mötesrum? Vill ni dessutom ha ljuddämpning? Ja, då passar växtväggar och växttavlor utmärkt. Växterna hjälper även till som ljuddämpning och en hel växtvägg kan ge syre till hela gruppen i ett större konferensrum. Det finns flera fördelar med att kombinera levande växter och konstväxter. Dels för att det ska vara hållbart men också för enklare underhåll.

Med växtlighet i taket

Ett rum inreds ofta bara upp till hälften, här rekommenderar vi att se till att hela ytan fångas genom att sänka ner en grönskade takinstallation och om det finns möjlighet i kombination med belysning. Kontorsmiljöer och då även mötesrum med unika växtinstallationer i taket ger ett oväntat och levande inslag. Det skapar en ombonad och skön känsla. Tänk att sitta ner under ett blomstrande och levande tak av växter. Vilket flöde av inspiration och kreativitet ger inte det?

Litet extra tips!

Våga fylla på med stora växter och många växter. Har ni en tight växtbudget så tänk färre men samlar dem i grupp för att få känslan av en biofilisk design.

Kontakta Terraplants växtinredare idag