Trendspaning: Kontorsväxterna som ger liv på jobbet i höst

Av: Sandra Nilsson – Växtinredare

Om du är nyfiken på vad som är på gång när det gäller kontorsväxter har du hittat rätt. Vi på Terraplants har granskat höstens nyheter inom växter, inredning, färg och form, kontorsdesign och miljö. Efter att ha pratat med engagerade kunder och insatta växtleverantörer, undersökt vad som är på gång inom inredning och miljö samt besökt intressanta mässor, har vi nu massor att berätta om höstens trender och produktnyheter. Det kommer att bli mer av allt. Större växter, mer naturnära, mer personligt och unikt, och inte minst mer hållbart. Här är kontorsväxterna som trendar i höst!

Trend 1: Stora och syresättande kontorsväxter

I höst ska kontorsväxterna vara pampigare. Det handlar om att ta in naturen och skapa stora gröna oaser som ger liv åt kontorsmiljön. Vi är mer intresserade av gröna storbladiga växter privat och den trenden följer nu med in på arbetsplatsen. Vi kommer att se fylliga kontorsväxter med färgglada blad och växter som påminner om vår nordiska fauna. Även träd och palmer som når ända upp till taket kommer att skapa en naturnära hemma hos-känsla på våra kontor. De stora växter som vi ser är aktuella nu, är bland annat den så vackra Strelitzian samt nya spännande typer av Ficusträd utöver den traditionella Lyratan.

Några fördelar med stora kontorsväxter:

  • Hälsofrämjande. Att stora kontorsväxter och träd blivit populära är inte så förvånande eftersom de har flera fördelar. Den här typen av storbladiga växter är väldigt hälsofrämjande. De är effektiva syresättare som förbättrar luftkvaliteten. Inte minst under vinterhalvåret när luften blir kall och torr, och vi tillbringar mycket tid inomhus.
  • Ökar produktiviteten. Att ta in naturen på arbetsplatsen gör det också lättare att hitta ny kraft när mörkret och kylan kommer. Undersökningar visar att mycket kontorsväxter kan öka produktiviteten med upp till 15 procent.
  • Mycket växt för pengarna. Stora växter och träd är även ett budgetsmart alternativ. Du får mer grönska för pengarna och några enstaka stora träd och växter ger ett pampigare och totalt sett grönare intryck, jämfört med flera mindre utspridda krukor. En stor växt i en stor kruka behöver heller inte lika mycket skötsel. Det kan räcka med skötsel var tredje vecka istället för en gång i veckan, vilket också kan sänka servicekostnaderna.

Vårt tips när det kommer till trenden med stora växter och träd är att komma ihåg att de har stora rotsystem och därför behöver stora, rejäla krukor för att trivas. Stora krukor framhäver också växterna och ger ett pampigare intryck. Tänk även på att det behöver finnas belysning i närheten så att växterna får det ljus de behöver. Jobba gärna ihop med en växtinredare för att få kontorsväxterna på rätt plats, få rätt storlek på krukorna och få de bästa växterna för budgeten.

Trend 2: Kontorsväxter med syfte och personlig prägel

Det vi ser kommer mer och mer är att de företag som vill få in växter på kontoret har fler egna idéer och genomtänkta behov. Det handlar inte längre om att bara ”få in någonting grönt”. Företag vill röra sig bort från standardlösningar och att ha samma sak som alla andra. Nu tänker man långsiktigt och ser kontorsväxterna som en del av företagets kultur, värderingar och varumärke. Växterna ska vara unika och ses som en del av arbetsplatsens personlighet.

Vårt tips för den här trenden är att tänka utanför boxen. Våga vara unik och personlig och göra någonting nytt. Fundera också över vad syftet är med kontorsväxterna. Ska de vara ljuddämpande, förbättra luftkvalitet, ge en naturkänsla, lyfta tråkiga rum eller någonting annat? Prata gärna med en växtinredare som kan skräddarsy växterna efter just era behov och lokalernas förutsättningar. Ta kontakt med växtinredarna i ett tidigt skede eftersom de kan bidra med designinsikter samt idéer ni inte har tänkt på när det kommer till att göra växterna till en del av företagets personlighet.

Inspireras av växter till kontoret

 

Trend 3: Mer naturmaterial och färger

Tidigare har kontorsväxterna planterats i råmaterial som betong, och dova färger som grått och ljusgrått har dominerat. Nu ska det vara mer färg och naturmaterial på arbetsplatsen, och därför kommer vi att se mycket trä och andra naturmaterial. Färgerna rör sig bort från det mörka och gråa, och istället mot det varma och naturnära, som naturliga tränyanser och jordnära beige. Det ska kännas som om naturen har kommit in på kontoret.

Det färgglada påverkar även valet av växter. Monsteran har varit en klassiker länge, men nu kommer den mer stilsäkra Strelitzian och ger mer lyster och värme åt kontorsmiljöerna.

Ytterligare en trendspaning är Japandi stiltrenden och bygger på japansk design möter skandinavisk. Trenden genomsyrar val av krukor, färg och växter. Denna design är något vi kommer se mer av under hösten och början på nästa år.

Trend 4: Hållbarhet i valet av kontorsväxter

Det ska också vara mer hållbarhet i höst. När det kommer till kontorsväxter kan hållbarhet ta sig många uttryck. Det kan handla om var växterna kommer ifrån, hur de förpackas och transporteras, men även om skötseln av dem är miljövänlig, och vad som händer med dem när de behöver bytas ut med mera. En viktig aspekt av hållbarhet är också kunskap om växterna. För vet man hur de ska planteras och skötas bidrar det till att de kan hålla väldigt länge och inte behöver bytas ut för att de vissnar.

Så kan vi hjälpa er med era kontorsväxter

När det kommer till hållbarhet kan vi på Terraplants presentera en spännande produktnyhet i höst. En krukserie i naturmaterial som är 100 % återvinningsbar och som tillverkas lokalt utan långa transporter. Krukorna görs av ett biomaterial från träindustrin och skapas med hjälp av en 3D-printer. Det innebär att krukorna kan få en unik design och form enligt önskemål, något som också går hand i hand med trenden att kontorsväxter ska ha en unik och personlig prägel. Eftersom krukorna är tillverkade av återvinningsbart naturmaterial kan de malas ned och användas igen. En av våra kunder gjorde exempelvis en skärmvägg av krukorna.

Tips: Så kommer du som nybörjare igång med kontorsväxter i höst

  • Börja med tåliga växter som är enkla att sköta. Det ger dig en stabil grund som är lätt att bygga vidare på när du sen är redo att utforska och pröva på andra växter.
  • Vackra och tåliga plantor som är bra att börja med är till exempel Ficus Audrey, ett träd som passar bra inomhus, Strelitzia som är en pampig palm till ett bra pris, Fredskalla som är tålig och bra för syrehalten samt ger mycket växt för pengarna. Hoya är en annan torktålig växtfamilj som är bra att börja med.
  • Träd och palmer ger mycket grönska och naturupplevelse för budgeten.
  • Börja med att placera växter i lokalens viktigaste ytor, som lounge, pentry, gemensamma utrymmen etc.

Prata gärna med någon av våra växtinredare som hjälper dig att hitta rätt kontorsväxter för dina behov, förutsättningar och budget.
Hör gärna av dig till oss på Terraplants så hjälper vi dig att få en grönare arbetsplats i höst.