Växter inomhus för att skapa trendstilen Japandi på kontoret

Av: Sandra Nilsson – Växtinredare

Skapa en fridfull och harmonisk arbetsplats med växter inomhus enligt den senaste trenden, Japandi. Här får du tips för att skapa stilen som kombinerar det bästa från Skandinavien med Japans estetik där naturen är den gemensamma nämnaren..

Växter inomhus för att skapa trendstilen Japandi på kontoret

Är det dags att planera för växter inomhus till er kontorsmiljö? Haka på den senaste inredningstrenden Japandi och skapa en vertikal trädgård på ert kontor under 2024. En vertikal trädgård, det vill säga att hänga växter från taket, ger en fridfull naturlig atmosfär – helt enligt Japandi-trenden! Japandi handlar om att skapa en harmonisk, lugn och minimalistisk miljö och den förenar Skandinaviens ljusa och rena estetik med Japans naturnära och minimalistiska influenser. Växter inomhus som hänger från taket skapar inte bara en unik atmosfär, utan bidrar även till en fridfull och avslappnad miljö i enlighet med Japandi. Genom denna fusion av skandinavisk renhet och japansk naturnärhet, skapas en estetisk harmoni som både är avkopplande och inspirerande. Perfekt för att skapa en harmonisk och lugn arbetsplats.

Fördelar med växter inomhus på kontoret

Människor har under alla tider haft en naturlig koppling till naturen. Studier har visat att exponering för växtlighet, även i form av bilder, kan minska stressnivåer och förbättra människors välbefinnande. Tänk att vi alltså inte ens behöver gå ut i naturen för att få positiva hälsoeffekter. Vi kan ta in naturen och inreda med växter inomhus på kontoret och få samma gynnsamma effekt; mindre stress, mer kreativitet och produktivitet. Skandinavisk och japansk kultur har en liknande estetik baserad på minimalism och funktionell skönhet med naturen som gemensam nämnare. I den rådande digitala och hektiska tid vi lever i, så är Japandi-stilen en skön motvikt, perfekt för att skapa en kreativ stressfri kontorsmiljö.

Att ta in växter inomhus skapar grön designfilosofi

Biofilisk design är en designfilosofi som handlar om att integrera naturen i inredningen. Genom att ta inspiration från naturens mönster och former skapas miljöer som främjar människors hälsa. Termen kommer från “biophilia”, vilket betyder kärlek till liv eller naturliv. Genom att använda naturliga material, ljus och frisk luft strävar biofilisk design efter att skapa ett sammanhang där människor känner sig som en del av naturen. Vi på Terraplants använder oss av biofilisk design när vi skapar gröna miljöer; framför allt på kontor. Det kan vara levande växtväggar, rumsavdelare eller hängande takinstallationer. Vi tar gärna ut svängarna och låter växter inomhus klättra i tak och på väggar.

Lyft blicken – använd växter inomhus i taket

Japandi må vara en ny trend men hängande grönska användes faktiskt redan under antiken. Kanske har ni hört om Babylons mytomspunna trädgårdar, ett av antikens sju underverk. Det unika med Babylons trädgårdarna på den tiden, var att de skapades i flera nivåer med trädgårdslandskap som var upphöjda ovan marknivå, förmodligen stöttade av stenpelare eller tegelvalv. Detta skapade en illusion av “hängande” trädgårdar som om de svävade ovanför marken. Nu pratar vi ju snarare kontor än trädgårdar på Terraplants, men vi använder gärna hängande grönska. Men hur sköter man om, och framför allt vattnar, växter som hänger flera meter upp i taket?  När det är utrymmen som ska dekoreras som är svåra att komma åt, så använder vi på Terraplants bara konstgjorda växter för att skapa en underhållsfri installation. I dessa fall kan vi använda oss av galler eller spaljéer och utgår från hur riktiga växter slingrar sig i det fria för att få fram en naturtrogen känsla.

Konstgjorda växter inomhus

Levande växter passar inte för alla miljöer, om de till exempel inte finns tillräckligt med naturligt ljus så kan konstgjorda växter vara ett bra alternativ. Konstgjorda växter har utvecklats betydligt genom åren och har blivit mycket naturtrogna så det är svårt att se att de inte är verkliga. Växterna tillverkas i olika material som silke, plast, polyester eller till och med naturliga material som bomull och naturliga fibrer. Fördelarna med konstgjorda växter inomhus är många, framför allt på svåråtkomliga ställen med begränsat ljus, eller om det är extremt fuktigt eller torra förhållanden. Konstväxter behöver ju inte heller något speciellt underhåll, varken vattning, omplantering eller skydd mot skadedjur, de kommer alltid se fina ut oavsett förutsättningar. I utbudet av konstväxter finns det även UV skyddade växter och konstväxter med hög kvalitet som på sikt håller bättre än budgetvarianter.

 

5 tips för att inreda med växter inomhus enligt Japandi :

Japandi, som är en sammansättning av Japan och Skandinavisk stil, är alltså en trend som eftersträvar balans och harmoni. När du inreder enligt Japandi ska du framför allt tänka på fem punkter:

1. Skapa harmoni
Håll tillbaka på dekorationerna så det inte blir för överdrivet. Placera växterna strategiskt för att skapa balans och harmoni och låt det gärna vara kontrasten mellan tomt och fyllt utrymme. Placera hellre en grupp med tre växter på en yta än att sprida ut växterna i rummet.

2. Lyft fram naturen
Välj lugna, enkla växter med rena linjer och subtila färger, till exempel Strelitzia, Ficusträd, Sansevieria, Aspidistra eller klätterväxter och ormbunkar som marktäckare som trivs inomhus. Några andra av våra favoriter är Pachira, Polyscias och Crassula.

3. Välj naturliga material
Krukor och amplar får gärna vara i naturliga material som trä, keramik eller natursten för att förstärka den naturliga känslan och skapa en jordnära atmosfär. Att blanda korg och bambu ihop med betong skapar en härlig kontrast i rummet. Ni kan även hos oss på Terraplants välja till ECO krukor för ett mer miljövänligt alternativ för er växtinredning.

4. Använd det naturliga ljuset
Ta vara på det naturliga ljuset och låt oss hjälpa er att placera växter utefter ljusinsläppet i rummet. Håll även koll på rumstemperaturen, då vissa växter föredrar vissa temperaturer. Du kan med fördel använda konstgjorda växter i utrymmen med begränsat ljus och där ni önskar bygga på höjden så som i taken.

5. Håll det minimalistiskt
Håll växterna vältrimmade för att bevara den enkla minimalistiska stilen. Beskär blad och blommor regelbundet för att behålla deras stilrena och eleganta utseende. Det mår även växten bra av och håller sig frisk och välmående längre.

 

Lyckas med växter inomhus med trendstilen Japandi

För att sammanfatta trenden Japandi så handlar det om harmoni och balans. Gamla japanska trädgårdar är kända för sin vackra minimalism och medvetna asymmetri. Genom att skapa gröna rum blir trädgården ett avkopplande retreat. Detta kan vi ta med oss in på kontoret!
För det fina med växtlighet är att vi faktiskt kan ta med den inomhus och få samma positiva hälsoeffekt. Inom biofilisk design använder man växter som en del av inredningen för att föra människan närmare naturen.

På Terraplants har vi alltid full koll på de senaste trenderna och har även nära samarbeten med flera inredare, arkitekter och leverantörer.  Vi har specialiserat oss på företagsväxter som bidrar till en friskare och produktivare arbetsmiljö på kontor. Önskar du också få ett grönt tak eller bara få in mer naturinslag på ert kontor? Kontakta oss här

Inspireras av våra kundcase

När Interface flyttade till ett nytt inspirerande Stockholmskontor med showroom, var det med konceptet Japandi och biofilia. Terraplants levererade växter från golv till tak till kontoret som blev nominerat till Sveriges snyggaste kontor 2022 av lokalnytt.se

Corem i Kista hade önskemål om ett kontor som andades kreativitet och inspiration. Vi på Terraplants försåg dem med massor av härliga växter och skapade en lummig ljusgård mitt i kontorslandskapet.

Vill du också ha hjälp att skapa en Japandi känsla på ert kontor med växter? Kontakta oss här