Framtidens arbetsplats med biofilisk design – så skapar växter en dynamisk kontorsmiljö

Av: Sandra Nilsson – Växtinredare

Biofilisk design handlar om att föra i naturen i våra livs- och arbetsmiljöer för att kunna må bättre och bli mer kreativa och produktiva. I dagens hybridarbete är den biofiliska designen även ett sätt att skapa en mer dynamisk och engagerande arbetsmiljö som liknar hemmiljön. Här får du veta mer om vad biofilisk design är, vilka element den bygger på, samt hur ni kan skapa en mer hemtrevlig och dynamisk arbetsplats med hjälp av växter och naturliga inslag.

Biofilisk design handlar om att återskapa naturen och dess positiva effekter i vår arbetsmiljö. Denna naturliga design är grundad i att vi människor mår bättre både fysiskt och psykiskt när vi vistas i naturen. När vi för in naturens positiva effekter till våra arbetsplatser kan det minska stress, förebygga ohälsa och främja kreativitet och produktivitet. Biofilisk design är ett miljö- och personalvänligt sätt att skapa dynamiska arbetsmiljöer där vi trivs bättre och jobbar mer engagerat. Vi ska titta närmare på vad biofilisk design är. Vilka är elementen som definierar det, och hur implementerar företag biofilisk design för att skapa en naturinspirerad och dynamisk arbetsplats?

Vad är biofilisk design, och varför har den blivit så populär på dagens arbetsplatser?

Frank Lloyd Wright, en av världens mest kända arkitekter, såg naturen som sin stora inspiration. Wright gav sina studenter rådet att ”Studera naturen, älska naturen, håll dig nära naturen. Den kommer aldrig att svika dig.” Som arkitekt översatte Wright den här filosofin till en harmonisk och naturnära design som han kallade för organisk arkitektur. Lite senare fångade Dr. Stephen R. Kellert, professor emeritus i social ekologi vid Yale University, upp den här filosofin och skrev boken Biophilic Design: Theory, Science, and Practice of Bringing Buildings to Life. I boken beskriver Kellert biofilisk design som ett tillvägagångssätt som främjar den fördelaktiga kontakten mellan människor och natur i moderna byggnader.

Biofilisk design tar hänsyn till att människor har utvecklats ute i naturen under mer än 99 % av vår historia. Till följd av detta är våra fysiska och mentala behov starkt associerade med naturens egenskaper och processer. Dessvärre är det idag vanligare att vi bor och arbetar i artificiella miljöer där vi inte har så mycket närhet till varken grönska eller natur. Den frånvaron av det naturliga kan göra oss mer stressade och bidra till en osund arbetsmiljö. Biofilisk design syftar därför till att skapa mer naturliga och sunda livs- och arbetsmiljöer genom att föra in naturen i hur vi designar och inreder våra moderna byggnader.

Biofilisk design låter oss uppleva naturen och känna oss som en del av den även när vi befinner oss inomhus på jobbet. Det bidrar till ett större välbefinnande som hjälper oss att orka mer på jobbet. Att kunna skapa en mer avslappnad och hemtrevlig arbetsmiljö har blivit allt viktigare efter pandemin när fler och fler väljer hybrid- och distansarbete. Här kan biofiliskt designade arbetsplatser skapa en mer inspirerande och dynamisk arbetsmiljö där vi känner mer lust och inspiration. Samtidigt för en grönare design med sig stora miljöfördelar. Till exempel i form av minskade koldioxidutsläpp, ökad biologisk mångfald, samt att det blir lättare att reglera temperaturen i byggnader med en grön design. Alla de här fördelarna pekar mot att biofilisk design kommer att bli en allt vanligare standard för hur vi utformar våra livs- och arbetsmiljöer.

De 6 elementen i biofilisk design

När Dr. Stephen R. Kellert började beskriva biofilisk design identifierade han sex element, eller attribut, som kopplar ihop människor, design och natur. De elementen utgör i dag ramverket för biofilisk design och används som riktlinjer när företag skapar mer naturligt utformade arbetsplatser.

  1. Den naturliga miljön. Att skapa en känsla av en koppling till naturen genom att föra in egenskaper från naturen i arbetsmiljön. Till exempel naturmaterial, växter, vatten, solljus, bilder av djur och natur.
  2. Naturliga former. Att använda linjer och former som förekommer i naturen. Till exempel variationer och mönster som finns i växtlighet. Men även naturliga strukturer och utrymmen som liknar naturens flödande, organiska former snarare än de raka vinklarna i modern arkitektur.
  3. Naturliga mönster och processer. Få in de variationer och den detaljrikedom som vi vanligtvis finner ute i naturen. Till exempel erosion, vattenkrusningar, texturer från växter, kurvor och spiraler istället för raka linjer.
  4. Ljus och rymd. Genom att använda naturligt och reflekterat dagsljus. Skapa samspel mellan ljus och skugga. Utforma utrymmen som skapar en känsla av öppenhet, mångfald och harmoni, samt flödande miljöer som naturligt kopplar samman inom- och utomhusmiljöer.
  5. Växter. Att inreda med gröna växter i kontorsmiljön för att skapa levande naturliga element. Med bonusen att växterna förbättrar luftkvaliteten och ljudnivåerna.
  6. Relationen mellan människa och natur. Genom att knyta ihop ovanstående element återskapas den relation mellan människor och natur som har funnits under hela vår existens. Det leder till en biofilisk design som ger trygghet och lugn, främjar nyfikenhet och kreativitet. Samtidigt skapar det en balans mellan variation och regelbundenhet samt formar arbetsmiljöer som är både naturliga och tidlöst moderna.

Fördelarna med biofilisk design

I dag finns det mycket forskning som visar hur växter och naturliga miljöer på kontoret har en positiv inverkan på hälsa och välbefinnande. En studie från University of Technology i Sydney har visat att växter på kontoret kan minska stressen med mer än 40 %, öka produktiviteten med mer än 10 %, samt öka koncentrationsförmågan och göra medarbetarna mer kreativa och snabbare i sitt arbete.

Rapporten HUMAN SPACES: The Global Impact of Biophilic Design in the Workplace har i sin tur frågat tusentals kontorsarbetare världen över hur de upplever biofilisk design. Resultaten som uppvisas är positiva bland de som arbetar i miljöer med naturliga inslag, som till exempel grönska och solljus. Man ser en 15 % högre nivå av välbefinnande, 6 % högre produktivitetsnivå och 15 % högre nivå av kreativitet. Och det är jämfört med de som inte har några naturliga inslag på arbetsplatsen. Rapporten visar också att många av de tillfrågade ser biofilisk design som en viktig faktor när de väljer arbetsgivare. Att föra in naturen på jobbet har alltså stora positiva effekter på allt från hälsa, produktivitet och rekrytering till hållbarhet och kreativitet.

Så har vi på Terraplants hjälpt våra kunder med att skapa en biofilisk design på arbetsplatsen

I dag arbetar många stora arbetsgivare som Google, Apple, Facebook och Bank of America med att implementera biofilisk design när de bygger eller renoverar sina arbetsplatser. Ett annat företag som har satt naturen i centrum på arbetet är Microsoft. När de designade sitt nya kontor Urban Escape i Stockholm valde de att inspireras av naturens variationsrikedom, de nordiska årstiderna och naturens skiftningar. Syftet med den designen var att skapa en dynamisk miljö där arbete är något man gör snarare än något man går till. Samtidigt ville man åstadkomma en varierad och hälsosam miljö som människor mår bra i och som välkomnar alla.

Genom att leverera växter och växtinredning till Microsofts kontor har vi på Terraplants hjälpt till att skapa en hälsosam och hållbar arbetsplats, där växterna skapar en naturligt behaglig atmosfär. Med inspiration från naturen har kontoret lyckats sudda ut gränserna mellan ute och inne. Till exempel med balkonger som vetter ut mot arbetsplatsens atrium och stora mängder växtlighet och naturligt ljus. Kontoret Urban Escape är också uppdelat i fyra olika zoner som följer de svenska årstiderna i färger, material och växtlighet för att skapa en naturlig variation. Samtidigt återskapar det hur vi påverkas av det nordiska ljuset under årstidernas skiftningar.

Här kan du läsa mer om det projektet och se foton från det biofiliska designkonceptet.

Enkla tips för att föra in naturen på arbetsplatsen

Vill du skapa en mer biofilisk design på kontoret? Här är några enkla tips för hur du kan få in mer natur på arbetsplatsen:

  • Jobba högt och lågt med växter och krukor. I naturen hittar vi alltid olika nivåer av växtlighet, från marktäckare till mellanstora växter och höga träd. Skapa samma effekt på kontoret genom att kombinera växter i olika storlekar för en känsla av skog eller djungel.
  • Fokusera på färre ytor med fler växter. Samla växter på en yta för en större wow-effekt istället för att sprida ut dem. Ett exempel på detta är vårt arbete med Corem i Kista, där vi skapade en återhämtningsyta i ett atrium fyllt av grönska. Läs mer om projektet här.
  • Våga arbeta med större växter och belysning. Inkludera stora växter och träd, och använd belysning för att skapa variation även i mörkare delar av kontoret. Detta ger möjlighet att ha grönska i alla utrymmen, oavsett ljusförhållanden.

Genom att följa dessa tips kan ni enkelt föra in naturen i er arbetsmiljö och skapa en dynamisk och trivsam arbetsplats.
Vill ni skapa en mer hälsosam och produktiv arbetsplats med hjälp av biofilisk design? Vi på Terraplants är experter på växter och på att föra in naturen på arbetet. Boka ett kostnadsfritt möte med våra växtinredare så kommer vi ut till er och bjuder på tips, inspiration och goda råd för hur ni kan förbättra er arbetsmiljö med växter. Kontakta oss så hjälper vi er!